Yerba Mate - wszystkie rodzaje yerba mate

( ilość produktów: 489 )

Yerba mate - co to jest?

Yerba mate to aromatyczny i pobudzający napar z Ameryki Południowej. Jest przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Wywodzi się z rejonów żyznego pogranicza Paragwaju, Brazylii i Argentyny. Tam też (a także w Urugwaju) od wieków cieszy się statusem narodowego napoju pijanego na co dzień przez znaczną część mieszkańców. Stanowi integralny element kultury i tożsamości. Zobaczymy ją na billboardach, w reklamach telewizyjnych, na witrynach sklepów jak i u boku tysięcy ludzi spacerujących ulicami Buenos Aires czy Montevideo z charakterystycznym naczynkiem w ręku.

Choć trudno wyobrazić sobie podobne widoki w Europie, w ostatnich latach yerba zyskuje na popularności także w naszym kręgu kulturowym. Docenia się jej energetyczny potencjał i pozytywny wpływ na zdrowie. Nic dziwnego, że bywa nazywana zdrowszą alternatywą dla kawy. Oprócz właściwości wspierających uczucie pobudzenia wykazuje szereg innych, pożytecznych cech. Co więcej, mate jest świetnym wsparciem dla metabolizmu i, przy odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej, okaże się pomocna w walce o szczupłą sylwetkę. Szczególnie jeśli zdecydujemy się na którąś ze specjalnych mieszanek yerby z ziołami dodatkowo wspomagającymi ten proces.

Yerba Mate — historia jezuitów

Yerba mate – dar indiańskiej bogini

Historia yerba mate sięga czasów prekolumbijskich. Jej pierwszymi użytkownikami byli Indianie z plemienia Guarani. Odkryli, że żucie liści lub przyrządzanie z nich naparu pozwala skutecznie zredukować zmęczenie i odświeżyć umysł. Tubylcy nie znali jednak technik potrzebnych, by zakładać plantacje, więc susz pozyskiwano wyłącznie z dzikich roślin. Ze względu na ograniczoną ilość krzewów, każdy z nich uznawano za święty i otaczano kultem, a samo picie yerby przybierało formę mistycznej celebracji. O estymie, jaką darzono roślinę, doskonale świadczy fakt jej obecności w tubylczej mitologii. Zgodnie z ludową tradycją, ostrokrzew miał pojawić się na ziemi za sprawą bogiń Yari i Arai. Gdy przechadzały się pod ludzką postacią przez dżunglę, zaatakował je jaguar. Uszły z życiem wyłącznie dzięki interwencji myśliwego o imieniu Guarani, który celnym strzałem powalił agresywną bestię. Po powrocie w niebiosa boginie postanowiły wynagrodzić swojego wybawcę. Pewnej nocy zasadziły przed jego domostwem tajemnicze, niebieskie nasiona. O poranku myśliwy natrafił na kilka małych drzewek o soczyście zielonych liściach. Był to właśnie ostrokrzew paragwajski, który od tego momentu stał się symbolem przyjaźni i pokoju.

Herbata yerba mate – czy to dobre określenie?

Herbata i yerba to napoje doskonale znane całemu światu. Z powodu podobnej formy i wyglądu suszu wielu ludzi używa sformułowania „herbata yerba mate”, jednak, jak się okazuje, jest ono nieprawidłowe. Wyróżnić należy podobieństwo w sposobie przygotowania – obydwa susze zalewa się wodą, jednak w przypadku mate wykorzystuje się zdecydowanie większą ilość produktu, który można kilkukrotnie zalewać wodą. Ważne znaczenie ma temperatura wody – optymalna temperatura do parzenia yerby wynosi 70-80 stopni Celsjusza, zaś jeśli chodzi o herbatę, temperatura powinna być dostosowana do rodzaju, lecz zwykle nie przekracza 80 stopni. Co więcej, podczas gdy herbatę najczęściej zaparza się w filiżance, kubku lub dzbanku, yerba tradycyjnie podawana jest w specjalnych naczynkach – tykwach, zwanych także matero. Tykwę cechuje charakterystyczny kształt pozwalający na usypanie z suszu „kopczyka”, co przekłada się z kolei na możliwość kilkukrotnego zalewania jednej porcji suszu.

Wbrew pozorom, herbata chińska i ostrokrzew paragwajski nie są ze sobą blisko spokrewnione pod względem botanicznym i wywodzą się z zupełnie innych części świata – herbata to roślina uprawiana głównie w Azji, ostrokrzew zaś – w Ameryce Południowej. Yerba znana jest z goryczkowego posmaku, herbata jest zwykle o wiele delikatniejsza. Obydwa napoje mają właściwości pobudzające, jednak w przypadku ostrokrzewu paragwajskiego jest ono silniejsze i bardziej długotrwałe.

Yerba mate i jezuici

Okres hiszpańskiej konkwisty okazał się dla Guaranów i ich świętej rośliny dość łaskawy. Indianie nie podzielili smutnego losu Azteków i Inków. Chrystianizacja, nad którą pieczę sprawowali jezuici, przebiegała pod znakiem budowy bezprecedensowego w historii państwa opartego na zasadach szacunku i społecznej sprawiedliwości. Pod okiem zakonnych braci dbano nie tylko o kwestie duchowe, lecz także umiejętne gospodarowanie dobrami i rozwój rzemiosła oraz rolnictwa. To właśnie dzięki wiedzy europejskich mnichów udało się założyć pierwsze plantacje ostrokrzewu paragwajskiego i rozpocząć eksport surowca do innych prowincji. Sława yerby rozprzestrzeniała się z dużą dynamiką. Już wkrótce napar znany był w całej środkowo-południowej części kontynentu.

Wraz ze stale napływającymi imigrantami, jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się kolejne plantacje i marki, spośród których wiele funkcjonuje po dzisiaj. Ze względu na dużą dostępność, napój zyskiwał uznanie wśród ludzi wszystkich klas i stanów. O jego powszechności najlepiej świadczy fakt, że już w XIX wieku argentyńska literatura i sztuka przedstawiały naczynie pełne życiodajnej yerba mate jako jeden z kluczowych atrybutów gauczów – argentyńskich kowbojów bezkresnych południowych równin. Ci do dziś stanowią narodowy archetyp i nieodłączny element folkloru. Bez wahania można zatem powiedzieć, że Latynosi mają yerbę we krwi!

tykwa i bombilla do yerba mate

Jak powstaje yerba mate?

Od wypuszczenia przez drzewo listków aż po moment, gdy trafią one do paczki, mija sporo czasu. Rośliny dorastają na plantacjach lub w lesie, a zbiorów dokonuje się od maja do października. Pracownicy podcinają gałęzie i dokonują wstępnej selekcji liści. W zakładzie produkcyjnym poddaje się je suszeniu i rozdrabnianiu. Poszatkowany na drobne kawałki surowiec trafia do klimatyzowanych magazynów. Spędza tam od 8 miesięcy do nawet 2-3 lat. Wszystko zależy od pożądanej charakterystyki suszu. Przyjmuje się, że im dłuższy czas jego leżakowania, tym łagodniejszy w smaku będzie napar. Przed trafieniem do paczek całość jest raz jeszcze mielona. Przebieg tego procesu decyduje o ilości patyczków i pyłu oraz obecności ewentualnych smakowych dodatków. Te dodawane są bowiem na samym końcu. Nakreślony tu opis odnosi się do metod przetwarzania ostrokrzewu stosowanych w Paragwaju i Argentynie. Brazylijczycy na ogół pomijają suszenie dymem i leżakowanie. W efekcie ich yerba (znana jako chimarrao) ma soczyście zielony kolor i łagodny, trawiasty aromat.

Jak działa yerba mate? Wpływ naparów z ostrokrzewu na organizm

Za sprawą zawartej w niej kofeiny, yerba dostarcza solidną dawkę energii. Pomaga wzmocnić organizm i poczuć się bardziej energicznie. Ma właściwości stymulujące, które przyczyniają się do wzmocnienia odporności na zmęczenie psychofizyczne. Pozytywne efekty yerby są widoczne szczególnie w obliczu wzmożonej aktywności fizycznej lub obciążenia intelektualnego. Nic dziwnego, że yerba cieszy się sławą naturalnego stymulanta wśród sportowców i osób związanych z branżą kreatywną. Co więcej, yerba przyczynia się także do kontroli wagi – pomaga zachować szczupłą sylwetkę.

Yerba mate kontra kawa. Która jest zdrowsza i lepiej pobudza?

W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje z codziennej filiżanki „małej czarnej” na rzecz codziennej porcji yerby. Są ku temu liczne, racjonalne przesłanki. Weźmy pod lupę szczegóły. Energetyzujące działanie obu naparów wynika z obecności kofeiny. Dlaczego zatem yerba będzie lepszym wyborem? Diabeł tkwi w szczegółach. Napar z ostrokrzewu zawiera znacznie więcej cennych dla organizmu składników. Spożywaniu kawy często towarzyszy nagły przypływ energii oraz następujące wkrótce opadanie z sił i ogólne osłabienie. U źródła leży tu fakt wypłukiwania przez nią pokładów magnezu w organizmie. Dzięki yerbie możecie o tym nieprzyjemnym uczuciu zapomnieć! Stymulacja będzie mniej gwałtowna, lecz dłuższa i stabilniejsza. Efekt pobudzenia będzie zatem uwalniał się stopniowo i utrzymywał na zbliżonym poziomie.

Yerba mate. Jak zacząć przygodę?

W poprzedniej części tekstu przybliżyliśmy Wam, czym jest yerba. Przedstawiliśmy jej historię i umiejscowienie w kulturze oraz wymieniliśmy najważniejsze właściwości. Mając już tę wiedzę, nie pozostaje nic innego, jak przejść do części praktycznej! Aby rozpocząć przygodę z pobudzającymi naparami z ostrokrzewu, musimy wyposażyć się w kilka niezbędnych akcesoriów.

Bombilla do yerba mate, czyli specjalna rurka filtrująca

By móc cieszyć się naparami na bazie ostrokrzewu paragwajskiego, będziemy potrzebowali bombilli. To nic innego jak słomka filtrująca yerba mate. Ze względu na dużą ilość drobnych fusów w naparze, stanowi absolutnie niezbędne akcesorium. Najczęściej przybiera formę podłużnej rurki, wykonanej ze stopu metali lub, nieco rzadziej, drewna. Jej górna część zakończona jest profilowanym ustnikiem. U dołu ma z kolei filtr. Ten, w zależności od modelu, może przybierać różne formy. Największą popularnością cieszą się płaskie filtry, zwane też łyżeczkowymi. Sprawdzą się przy większości rodzajów suszu. W przypadku mieszanek o drobnej gramaturze lepszym wyborem będą bombille potrójnie filtrujące. Pod zewnętrzną „obudową” najczęściej posiadają jeszcze dwie kolejne warstwy. Dzięki nim do naszych ust nie dostaną się nawet najdrobniejsze fusy. W zbliżony sposób działają bombille typu „bomba”. Na rynku dostępne są również rurki do yerby zakończone spiralną sprężyną. Niestety nie są aż tak dokładne. Nic dziwnego, że używa się ich głównie do naparów z suszem o sporej gramaturze.

Rodzaje bombill do yerba mate

Naczynka do yerba mate

Kolejnym niezbędnym akcesorium są naczynka do yerba mate. Wybór jest naprawdę ogromny. W zależności od kształtu i materiału wykonania możemy spotkać się ze zróżnicowanym nazewnictwem. „Matero” to najbardziej ogólny termin. Używając go, możemy mieć na myśli naczynko każdego rodzaju.

naczynko do yerba mate

Tykwa tradycyjna

Sucha i wydrążona tropikalna dynia. Pierwszymi jej użytkownikami byli Indianie Guarani na długo przed przybyciem Europejczyków. Po dziś dzień jest chętnie używana, choć stopniowo wypierają ją praktyczniejsze matera ceramiczne i palo santo. Podobnie jak termin „matero”, słowo „tykwa” często używane jest w kontekście wszystkich naczynek do yerby.

naczynko ceramiczne do yerba mate

Tykwa ceramiczna

Ceramiczne naczynka do picia mate to jedno z najpopularniejszych rozwiązań pośród mateistów. Ich ogromnym atutem jest niska cena i duża odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto, tykwy ceramiczne nie pleśnieją i łatwo utrzymać je w czystości. Zaletą tego rozwiązania jest także niemal nieograniczony wybór wzorów i kolorów. Polecamy je również tym, którzy cenią akcesoria o większej pojemności. Z reguły to właśnie tykwy ceramiczne zmieszczą najwięcej naparu.

Cuia do yerba mate

Cuia do yerba mate

Cuia to siostra klasycznej tykwy. Do jej wytworzenia używana jest inna część tropikalnej dyni; ta bliżej szypułki. W efekcie naczynko przybiera odmienny kształt. Poza tym ma raczej zbliżoną charakterystykę. Cieszy się sporą popularnością szczególnie na południu Brazylii. Najchętniej serwuje się w niej tamtejszą specjalność, czyli zielone i pylaste chimarrao.

Guampa — naczynko do yerba mate

Guampa

Guampa to atrybut każdego argentyńskiego gaucza, czyli podłużne naczynie na napar z najprawdziwszego, bydlęcego rogu. Często posiada specjalny uchwyt, dzięki któremu może zostać zawieszona na szyi. Istnieją również alternatywy w postaci guamp wykonanych z drewna.

Palo Santo do yerba mate

Palo santo

Mityczne palo santo to występujące w Ameryce Południowej drzewo z rodziny osoczynowatych. Nietypową nazwę (z hiszp. „święte drewno") zawdzięcza wydzielaniu wonnej żywicy o niezwykłym, kojącym zmysły zapachu. Palo santo ma zastosowanie w medycynie ludowej i jest popularnym składnikiem kadzideł. Produkuje się z niego również naczynka do yerby. Eteryczny aromat drewna świetnie współgra z wytrawnością naparu! Tykwy z palo santo mogą cechować się zróżnicowanym kształtem. Z naszych doświadczeń wynika, że mateiści najchętniej wybierają naczynka z metalowym okuciem.

Jak dbać o naczynka do yerba mate?

Co to jest curado? Jak je wykonać?

Curado to proces przygotowania naczynia do użytkowania. Służy przede wszystkim jego wzmocnieniu i zabezpieczeniu go przed przeciekaniem. Technika curado zależy od rodzaju naczynka, jakiego używasz.

Curado naczynek ceramicznych

Naczynka wykonane z ceramiki nie wymagają szczególnej konserwacji. Przed pierwszym użyciem wystarczy przepłukać je wrzątkiem.

Curado calabazy (tykwy do yerby)

Calabaza (tykwa) to tropikalna dynia, która po wydrążeniu sprawdza się jako naczynko. By móc komfortowo z niej korzystać, przed pierwszym użyciem należy wsypać do niej odrobinę suszu. Następnie zalewamy ją ciepłą, lecz nie wrzącą wodą i pozostawiamy na noc. Wysuszone resztki owocu zmiękną i kolejnego dnia możemy usunąć je z wnętrza. Proces powtarzamy. Ostatecznie tykwa będzie zdatna do użytku.

Curado drewnianych materek

Materka wykonane z drewna (najczęściej palo santo lub algarrobo) należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Po wyschnięciu należy natłuścić wnętrze oliwą lub olejem (według uznania). Następnie pozostawić na dwie doby do całkowitego wchłonięcia. Jeżeli po tym czasie występują jeszcze resztki tłuszczu, usuwamy je suchą szmatką. W następnym etapie zasypujemy naczynie suszem i zalewamy wodą w temperaturze do 80 stopni. Zalane naczynie pozostawiamy na noc. Teraz wystarczy jedynie ponownie wypłukać naczynie pod bieżącą wodą i... gotowe!

Jaką yerba mate wybrać?

Rodzaje yerba mate

Świat yerby imponuje obfitością. Zróżnicowanie gatunkowe suszu wiąże się z szeregiem czynników. Na smak i właściwości wpływa choćby: charakter i położenie plantacji, rodzaj gleby, technologia upraw oraz metody późniejszej obróbki, sposób suszenia i konfekcjonowanie. Klasyczny podział opracowany z uwzględnieniem wymienionych elementów zakłada następujące gatunki:

  • Klasyczne yerba mate / elaborada con palo – tradycyjna yerba z patyczkami (do 35%) i pewną ilością pyłu. Po zbiorach poddawana jest suszeniu gorącym dymem. Następnie leżakuje w chłodniach od kilku do kilkunastu miesięcy. Najczęściej spotykana w Argentynie i Paragwaju. Susz z tego drugiego kraju powszechnie uważa się za nieco intensywniejszy w smaku.

Klasyczne yerba mate

  • Despalada / sin palo – z języka hiszpańskiego „pozbawiona patyczków” (maksymalna ich zawartość wynosi 10%). Proces jej powstawania wygląda analogicznie do tradycyjnej elaborady. Jedyną różnicą jest fakt, iż na pewnym etapie jej produkcji usuwa się kawałki gałązek. W efekcie otrzymujemy susz składający się z listków i pyłu w różnych proporcjach. Z uwagi na to, że patyczki nie zawierają kofeiny, pozbawiona ich despalada uznawana jest za bardziej pobudzającą.

Yerba Mate Despalada - Sin Palo - przykłady

  • Yerba mate suave – tradycyjna yerba o nieco łagodniejszym smaku przy niezmiennie wysokiej zawartości kofeiny. Delikatniejsze nuty osiąga się poprzez odpowiednio długie leżakowanie suszu w ściśle określonych warunkach.

Yerba Mate Suave - delikatna

  • Yerba mate sin humo / suszona powietrzem / yerba mate green – gatunek yerby, który na etapie przetwarzania został poddany suszeniu powietrzem zamiast dymem (jak w tradycyjnych odmianach). W efekcie cechuje się żywą, zieloną barwą, jej smak jest łagodniejszy, a goryczka znacznie zneutralizowana. Mimo to zawartość kofeiny plasuje się na podobnym poziomie, co w przypadku „dymnych” produktów. Zielone yerby dobrze komponują się z owocowymi i ziołowymi dodatkami. Często poleca się je początkującym. Najpopularniejszą marką jest brazylijska Verde Mate.

Zielona yerba mate — Verde Mate Green

  • Con hierbas / ziołowa – z ziołowymi dodatkami. W formie suszu, olejków lub aromatów. W zależności od rodzaju kompozycji mogą cechować się odmiennym charakterem.

Yerba Mate ziołowe (hierbas)

  • Con frutas / owocowa – z dodatkiem owoców lub owocowych aromatów. Świetnie sprawdzają się nie tylko jako ciepły napar, lecz również w schłodzonej formie.

Yerba Mate smakowe - przykłady

  • Organica / organiczna – kategoria nie odnosi się do smaku, lecz techniki uprawy i przetwarzania suszu. Kupując organiczne yerby, mamy pewność, że powstały one zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Jedną z najpopularniejszych certyfikowanych mate jest Soul Mate Organica.

Organiczna yerba mate — Soul Mate

Jaka jest najlepsza yerba dla początkujących?

Często pytacie nas, jaką yerbę wybrać na początek swojej przygody. Nie dziwi nas to. Bogaty wybór produktów w naszym sklepie internetowym sprawia, że można się trochę pogubić. Yerba cechuje się charakterystyczną goryczką i intensywnie roślinnym aromatem. Z reguły musi minąć trochę czasu, zanim się do niego przyzwyczaimy i zaczniemy czerpać przyjemność z picia. Na szczęście istnieje wiele rodzajów mate o złagodzonych walorach smakowych. Efekt osiąga się poprzez odpowiednie warunki obróbki suszu lub dodatki w postaci ziół i owoców. To właśnie takie yerby będą najlepsze dla początkujących. Godne polecenia będą tu produkty marki Verde Mate. Swój delikatny, nieco trawiasty smak zawdzięczają suszeniu listków przy użyciu gorącego powietrza. Co więcej, są one dostępne w wielu wariacjach smakowych wzbogaconych o zioła i owoce. Naturalne, roślinne dodatki, takie jak mięta, guarana, czystek czy suszone owoce świetnie komponują się z yerbą. Początkującym z pewnością posmakuje znana z łagodności Verde Mate Frutos Tropicales z egzotycznymi owocami. Gwarantem doskonałego orzeźwienia będzie zaś Verde Mate Menta Limón z cytryną i miętą w składzie. Warto zainteresować się również Verde Mate Energia Guarana należącą do najbardziej pobudzających yerba mate. Godna polecenie będzie też yerba Yaguar. Choć należy do klasycznych produktów, wyróżnia się długim czasem sezonowania. Po zbiorach i suszeniu ostrokrzew leżakuje w specjalnym magazynie aż 18 miesięcy. Pod wpływem czasu zróżnicowane akcenty doskonale się równoważą. W efekcie otrzymujemy delikatny produkt o wspaniałym, łagodnym aromacie. Posmakuje początkującym zarówno w klasycznym wydaniu, jak i jednej z kilku owocowych lub ziołowych wariacji. Sięgając po Yaguara po raz pierwszy, zwracajcie uwagę szczególnie na: Yaguar Maracuya, Yaguar Pomelo oraz Yaguar Naranja.

Jeżeli preferujecie produkty bez dodatku owoców i ziół, znajdziecie u nas takich wiele. Dla początkujących świetnie sprawdzą się produkty oznaczone hasłem „suave”. Ten hiszpańskojęzyczny termin tłumaczymy jako „łagodny”. Yerba typu suave cechują się delikatnym aromatem i smakiem, który przypadnie do gustu nowicjuszom. Jednocześnie, oferują one równie intensywny efekt pobudzenia, co klasyczne produkty. Szukając produktów z dopiskiem „suave”, miejcie na uwadze produkty takie jak Rosamonte Suave. Na pewno nie pożałujecie!

Wielu mateistów uważa, że trudno jednoznacznie określić, jaka jest najlepsza mate dla początkujących. Argumentują, że wszystko jest kwestią gustu, dlatego rozpoczynając swoją przygodę, należy poznawać jak najwięcej nowych smaków. Jeżeli wyznajecie podobną zasadę, koniecznie zainwestujcie w próbki 50 g. Każda z nich wystarczy na około dwie porcje naparu. Umożliwia to poznanie zróżnicowanych gatunków, bez konieczności kupowania dużej paczki. Co istotne, próbki 50 g z naszego sklepu PoYerbani.pl są dostępne w dużych, zróżnicowanych zestawach. Każdy znajdzie tam coś dla siebie!

Jak przygotować yerba mate?

Wbrew krążącym w internecie mitom, przygotowanie naparu z ostrokrzewu wcale nie jest trudne ani pracochłonne. Najistotniejsza kwestia, a zarazem częste źródło niepowodzeń początkujących to używanie zbyt gorącej wody. Yerba może być przygotowana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pamiętajmy jednak, że jej temperatura nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza! W przeciwnym razie napar będzie bardzo gorzki w smaku. Co więcej, zawarte w nim związki mogą bezpowrotnie utracić swoje właściwości. Mając na uwadzę tę jakże istotną kwestię, możemy zabrać się za przygotowanie naparu. A zatem, jak przygotować yerbę? Wyjaśniamy to krok po kroku:

Jak przygotować yerba mate? Jak parzyć yerba mate?

  1. Wsyp yerba mate do naczynka. Latynosi wypełniają je suszem w mniej więcej ⅔ objętości. By jednak napar nie był zbyt gorzki, na początek powinno wystarczyć Ci około ¼ naczynka (2-3 łyżki).
  2. Zakryj dłonią wierzch naczynka, odwróć je do góry dnem i kilkukrotnie wstrząśnij. Dzięki temu najgrubiej zmielone kawałki suszu trafią na dno. To ważne, gdyż to właśnie one będą miały kontakt z sitkiem bombilli. W ten sposób nie dojdzie do jej zatkania.
  3. Przechyl naczynko tak, by susz ułożył się po skosie (kąt 45 stopni). Umieść bombillę wzdłuż powstałego kopczyka.
  4. Ostrożnie wlej trochę zimnej wody do naczynka, by zwilżyć susz. W ten sposób napar nie utraci zbyt szybko smaku i właściwości zdrowotnych oraz pobudzających.
  5. Dolej do pełna gorącej wody (Jej temperatura nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza). Odczekaj chwilę i delektuj się naparem!
    • W zależności od rodzaju suszu można pozwolić sobie na kilka dolewek wody. Rób to do momentu, gdy yerba straci smak.
    • Dla urozmaicenia smaku możesz wzbogacić napar o zioła, miód, cytrynę lub inne dodatki.

Yerba Mate na zimno

Yerba mate – jak pić? Sprawdzone sposoby naszego sklepu

Jak pić yerbę? To naprawdę proste! Jak już wspomnieliśmy, będziemy potrzebowali kilku akcesoriów i oczywiście samej yerby. Niezbędna okazuje się bombilla, czyli specjalna rurka filtrująca oraz naczynko. Latynosi najchętniej podają yerbę w tykwie – wydrążonej tropikalnej dyni. Popularne są również ceramiczne i drewniane kubki. Nasz sklep PoYerbani.pl oferuje wszystkie ze wspomnianych akcesoriów. Po skompletowaniu tych najbardziej niezbędnych, możemy wreszcie zacząć przygodę. O szczegółach odnośnie przygotowania yerba przeczytaliście wyżej. Tymczasem, mamy dla Was kilka porad odnośnie tego, jak pić mate. Przede wszystkim, należy pamiętać, że jest to napar o wysokiej zawartości kofeiny. Warto więc zachować rozsądek i nie przesadzać ze zbyt dużymi ilościami. Ponadto, zauważyliśmy, że początkujący często skarżą się na zbyt goryczkowy smak yerby. Jak temu zaradzić? Wystarczy po prostu zmniejszyć dawkę suszu. Połowa zalecanej porcji również da nam pobudzenie, a jednocześnie nie zniechęci swoją intensywnością.

Yerba Mate zalewana zimną wodą

Tereré, czyli yerba na zimno!

W oddalonym od oceanu Paragwaju latem odnotowuje się szalenie wysokie temperatury. Nic więc dziwnego, że gorące napary nie cieszą się tam szczególnie dużą popularnością. Mieszkańcy mają jednak niezawodny sposób na ochłodę – tereré. Pod zabawnym terminem kryje się... yerba mate serwowana na zimno! Jej przygotowanie nie różni się znacznie od tradycyjnego. Wystarczy, że zastąpimy ciepłą wodę schłodzoną i dorzucimy do matero kilka kostek lodu. Już po kilku minutach możemy cieszyć się napojem, który nie tylko orzeźwia, lecz także pobudza, dostarczając solidną dawkę naturalnej kofeiny. Wyśmienitą alternatywą dla wody może być również Wasz ulubiony zmrożony sok owocowy! Takie rozwiązanie bywa nazywane tereré... rosyjskim. Podobno zostało opracowane przez radzieckich ochotników walczących w paragwajskiej armii na początku XX wieku.

Yerba mate – gdzie kupić? Poyerbani.pl

Gdzie kupić yerbę wraz z niezbędnym akcesoriami? Największy wybór renomowanych produktów w atrakcyjnych cenach znajdziemy w internecie. Sklep PoYerbani.pl to niekwestionowany lider rodzimego rynku. W Wasze ręce oddajemy setki oryginalnych produktów importowanych bezpośrednio z Paragwaju, Argentyny, Urugwaju czy Brazylii. Oferta obfituje zarówno w te najbardziej uznane i cenione marki, jak i mniej popularne pozycje poszukiwane przez koneserów. Nie wiecie, co kupić? Pracownicy naszego sklepu online to doświadczeni eksperci, którzy z zaangażowaniem odpowiedzą na Wasze pytania i pomogą w dokonaniu najlepszego wyboru. Zespół sklepu PoYerbani.pl przykłada ogromną wagę do szybkiej realizacji zamówień. Większość przesyłek nadajemy bezpośrednio po otrzymaniu wpłaty. Dzięki temu świeża i aromatyczna yerba trafia do naszych klientów w bardzo krótkim czasie. Gwarantujemy pełne zadowolenie! Nie wierzycie? Złóżcie zamówienie i przekonajcie się sami!

FAQ — czyli wszystko, co chcecie wiedzieć o yerbie, ale boicie się spytać ;)

Yerba Mate — odpowiadamy na wasze pytania

  • Yerba mate – co to?

    Yerba mate (herbata paragwajska, Ilex paraguariensis, indiańskie caá mati, caá mate). Pierwsze napary z yerby pili ludzie z plemienia Guarani. Napar tworzono z wysuszonych, zmielonych liści, niekiedy również z dodatkiem gałązek. Nazwa yerba mate pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – zioło i mati, które w języku keczua oznacza tykwę – naczynie do parzenia ziół.

  • Jak działa yerba mate?

    Yerba ma właściwości stymulujące, co przyczynia się do zwiększenia odporności na zmęczenie psychiczne i fizyczne. Picie naparu pomaga poczuć się bardziej energicznie. Oprócz tego mate pomaga wzmocnić organizm i utrzymać zdrową sylwetkę – przyczynia się do kontroli wagi ciała.

  • Czym różni się yerba od kawy?

    Kawa daje nam nagły zastrzyk energii, który trwa przez krótki czas. Krótko po nim od razu czujemy się osłabieni. Yerba uwalnia powoli kofeinę, co sprawia, że jesteśmy pobudzeni przez dłuższy czas.

  • Do czego służy ta rurka z dziurkami (bombilla)?

    Metalowa lub bambusowa rurka zakończona otworami służy do odcedzania naparu z fusów. Yerbę zaparza się podobnie jak większość ziół, susz nie opada na dno naczynia. Dlatego też, aby nie połykać fusów, wymyślono sposób picia przez rurkę, zwaną bombillą.

  • Jaka jest najlepsza temperatura do zaparzania yerby?

    Susz najlepiej zalewać wodą o temperaturze nieprzekraczającej 75 stopni Celsjusza. Ważne, by nie pozbawić naparu „mocy” i smaku! Mate jest bardzo elastyczną rośliną. Możemy cieszyć się jej właściwościami, przyrządzając zimny napój (terere). Można też zalać ciepłą wodą, jednak przy zbyt wysokiej temperaturze yerba traci swoje właściwości. Co więcej, zalewanie ostrokrzewu paragwajskiego wrzątkiem, pozbawia naparu większości właściwości odżywczych.

  • Czy yerbe można przyrządzać na zimno?

    Yerbę można zalewać zimną wodą. Yerba pita z lodem, ziołami, limonką lub innymi owocami, lub sokami jest popularna w Ameryce Południowej. Jest bardzo często pita tam podczas upałów. Warto nadmienić, że im zimniejsza woda, tym lepszy napój. Ten sposób przyrządzania yerby nazwano terere.

  • Czy yerba mate może być podawana dzieciom?

    Rząd Argentyny, przed laty propagował program włączania ostrokrzewu paragwajskiego do diety młodzieży szkolnej. Traktował yerbę jako swoisty suplement diety. Program ten był skierowany do ubogich rodzin, w których niecodziennie na stole pojawiał się pełnowartościowy posiłek. Jednak, ze względu na zawartość kofeiny, odradzamy podawania yerby małym dzieciom.

  • Sin palo, con palo – co to jest?

    Sin palo to susz mate pozbawiony gałązek (same listki). Listki z dodatkiem gałązek nazywają się con palo.

  • Czym jest palo santo i algarrobo?

    Palo santo i algarrobo to najpopularniejsze gatunki drewna służące do wyrobu naczyń do picia yerby.

  • „Kupiłem yerbę, ale nie mam bombilli. Co robić?”

    Tak, znamy to uczucie… wybaczcie nasz mentorski ton, ale tak się dość często zdarza. Sami pamiętamy pierwsze parzenie. To nic strasznego, jeśli nie macie bombilli, zaparzcie yerbę, używając sitka do herbaty lub zaparzacza do kawy.

  • Jaką yerba mate najlepiej wybrać na początku?

    Najlepszą opcją dla osób początkujących jest zakup próbek z każdego rodzaju yerba mate.

  • Czym różnią się poszczególne marki yerba mate?

    Różnią się wyglądem, aromatem, ilością pyłu, składem, smakiem i sposobem suszenia. Mogą zawierać same listki lub listki z gałązkami skomponowane w różnych proporcjach. Kompozycje yerby mają także dodatki kawałków owoców lub są aromatyzowane.

  • Dla kogo jest przeznaczona yerba?

    Ze względu na wysoką zawartość kofeiny yerby nie powinny spożywać małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby ze schorzeniami żołądka.

  • Czy yerba mate można używać w kuracjach odchudzających?

    Oczywiście – yerba pomaga utrzymać kontrolę nad wagą ciała.

  • „Czy muszę yerbę pić koniecznie z tykwy?”

    Pijemy z tego, w czym nam najbardziej smakuje. Kubeczki gliniane, ceramiczne, matera z palo santo i algarrobo, ale najczęściej używamy tykwy – calabazy. Zarówno dla podniesienia walorów smakowych, jak i estetycznych.

  • „Czemu zapycha mi się bombilla? Dlaczego lecą mi fusy przez rurkę?”

    Pamiętajcie o prawidłowym zaparzaniu yerby oraz tym, żeby nie mieszać bombillą w naczynku.

  • Sklep online, czy stacjonarny – gdzie kupić yerba mate?

    Zdecydowanie polecamy sklepy online z yerba mate. Głównym powodem są ceny produktów. W sklepach stacjonarnych ceny są nawet o kilkanaście procent wyższe.

  • „Przecieka mi tykwa, co się stało?”

    Aby zapobiec przeciekaniu tykwy, należy wykonać tzw. curado. Jest to rodzaj hartowania naczynia. Fusy po yerbie zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 75 stopni C i zostawiamy na noc. Następnie wyskrobujemy wnętrze tykwy tak, by nie pozostały w nim resztki owocu i pestek.

  • Co to jest alpaka?

    To tzw. „nowe srebro” – „mosiądz wysokoniklowy”. Jest to srebrzystobiały stop zawierający 40-70% miedzi, 10-20% niklu i 5-40% cynku.

  • Jakie wybrać naczynko do yerba mate?

    Wszystko zależy od Waszych preferencji, w naszej ofercie znajdziecie duży wybór wszelkiego rodzaju naczynek. Od ceramicznych (wygodnych, jeśli chodzi o utrzymanie ich w czystości) po oryginalne, południowoamerykańskie tykwy i matera. Dzięki nim poczujecie się jak prawdziwi Mateiści!

Jeśli chcielibyście dowiedzieć się więcej na temat yerba mate – koniecznie sprawdźcie nasz artykuł na temat właściwości yerby, a także zajrzyjcie na naszego bloga!

Marka
Masa netto
Cena
-
Moc yerba mate
Ilość pyłu w yerba mate
Goryczka yerba mate
pixel