Yerba Mate Kurupi
( ilość produktów: 12 )Yerba mate Kurupi – paragwajska tradycja i prawdziwa moc!
Kurupi to jedna z najpopularniejszych paragwajskich marek yerba mate. Na dodatek wielu koneserów naparu z ostrokrzewu paragwajskiego uważa ją za yerbę najlepszą i bezkonkurencyjną. Nic dziwnego. To yerba produkowana w duchu paragwajskiej tradycji – wyrazista, intensywna, mocno pobudzająca, z wyraźnie wyczuwalną goryczką, cierpkością i kwaskowatą nutą, charakterystyczną dla napoju Indian Guarani. Nie dziwi fakt, że marka Kurupi wielokrotnie nagradzana była statuetką „Top of Mind Paraguay” w rankingu najbardziej rozpoznawanych marek. Jeśli szukasz najlepszej yerba mate – dobrze trafiłeś. Kurupi to kwintesencja jakości i tego, co najlepsze w ostrokrzewie paragwajskim.
Yerba mate Kurupi – jak powstała marka?
Producentem yerby Kurupi jest przedsiębiorstwo Santa Margarita, które założone zostało w paragwajskim departamencie Misiones, w 1985 roku przez małżeństwo – Oscara Esteban Benitez Rapetti, zwanego Don Coco i jego żonę Marthę. Historia jednak zaczyna się nieco wcześniej. Oscar i Martha byli farmaceutami, dodatkowo Don Coco był chemikiem przemysłowym, a jego żona – biochemikiem. W 1960 roku w San Juan Batista Oscar otworzył własną aptekę, gdzie zajmował się produkcją ziołowych mieszanek i naturalnych leków na bazie ziół. Na przestrzeni lat małżeństwo stworzyło markę Té Guarani – ziołowe, ekspresowe herbaty w torebkach, a nieco później założyli plantację herbaty i ziół, co miało na celu zwiększenie produkcji. W 1990 roku pojawił się pomysł, aby do plantacji wprowadzić ostrokrzew paragwajski – roślinę bogatą w kofeinę, witaminy i minerały, wykazującą wiele prozdrowotnych właściwości. Tak też powstała marka Kurupi, która szybko podbiła rynek yerba mate – nie tylko w Paragwaju, ale też na całym świecie.
Jak smakuje yerba Kurupi?
Marka Kurupi stawia na tradycyjny proces produkcji, czyli suszenie ostrokrzewu paragwajskiego przy pomocy ognia i dymu. Stąd też, jak na prawdziwie paragwajską yerbę przystało, Kurupi cechuje się wyjątkowo intensywnym, wyrazistym charakterem. Czuć w niej gorycz i cierpkość, a także kwaskowate nuty. Mocny smak i działanie sprawiają, że jest to produkt kierowany raczej do koneserów, zaznajomionych już z charakterystycznym smakiem yerba mate, a nie do początkujących, których intensywność Kurupi mogłaby zrazić do picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Podobnie jak większość paragwajskich yerb, Kurupi świetnie sprawdza się również w wersji na zimno – tereré. Co ciekawe, w chłodnym wydaniu jej smak jest zupełnie inny – czuć jakby owocowe nuty i delikatną słodycz, a przy tym wciąż jest mocna i dobrze pobudzająca.
Garść ciekawostek
Sposób produkcji Kurupi nawiązuje do kultywowanej przez setki lat tradycji Indian Guarani, co uwypuklone zostało poprzez grafikę umieszczoną na opakowaniach. Przedstawia ona Indian zajmujących się uprawą i obróbką ostrokrzewu paragwajskiego – pielęgnują rośliny, zbierają liście z krzewów, budują konstrukcję służącą do ich suszenia i wreszcie suszą rośliny za pomocą ognia i dymu. Niektóre źródła podają, że grafika umieszczona na opakowaniach Kurupi stworzona została na podstawie ryciny z końca XVIII wieku. Do tradycji nawiązuje też sama nazwa marki – choć niekoniecznie związanej z yerba mate. Kurupi to imię demona z indiańskich legend. Był mały, brzydki i włochaty, a jego charakterystyczną cechą było nienaturalnie długie przyrodzenie, które owijał kilkukrotnie wokół swojego ciała. Setki lat temu Indianie obwiniali go za niechciane i nieplanowane ciąże, a z biegiem czasu legenda o nim stała się historyjką, mającą na celu przestrzeganie młodych kobiet przed zbytnią rozwiązłością. Dlaczego akurat ta postać została „patronem” marki yerba mate? Tego nie wiemy, być może chodziło tu o temperament i charakter naparu – dającego mocnego, pobudzającego kopa i energii na cały dzień.
Yerba mate Kurupi – szeroka oferta w sklepie PoYerbani.pl!
Firma od dekad zajmuje się profesjonalną uprawą ziół. Nic więc dziwnego, że w ofercie marki znajdziemy wariacje smakowe yerby oparte na zróżnicowanych, naturalnych bukietach. Ponoć to właśnie Kurupi jako pierwsza wprowadziła ziołowe kompozycje yerba mate na paragwajski rynek. Okazuje się, że w fuzji z dymną i wyrazistą w smaku yerbą z Paragwaju zioła smakują najlepiej. Na szczególną uwagę zasługuje Kurupi Katuava. To popularna mieszanka zawierająca słynne południowoamerykańskie ziele uznawane za naturalny afrodyzjak. Interesującymi walorami smakowymi wyróżnia się również Kurupi Menta Boldo. Receptura bazuje na yerba mate z dodatkiem boldyny i mięty. To niezwykle świeże połączenie! Ciekawostkę stanowi bez wątpienia Kurupi Anis z anyżem. Miłośnicy owoców również znajdą tu coś dla siebie. Wszystko za sprawą bogatej w zróżnicowane składniki Kurupi Sabor Naranja Fitness. Choć w jej składzie dominują zioła takie jak boldyna, skrzyp polny czy koper włoski, dodatek skórki pomarańczy nadaje całości orzeźwiający, owocowy aromat. Niezależnie, na który rodzaj Kurupi się zdecydujecie, macie gwarancję wyrazistego smaku i doskonałych właściwości pobudzających. Polecamy!