2017-03-09

Yerba Mate - jaka jest najlepsza na początek? Jakie akcesoria wybrać?

Sprawdź nasze startowe zestawy yerba mate

zestawy yerba mate

Jesteś zielony w świecie yerba mate? Nie przejmuj się, przygotowaliśmy dla Ciebie mini przewodnik, dzięki któremu dowiesz się podstawowych rzeczy o yerba mate. Nie zamierzamy bombardować Cię ogromem wiadomości, ponieważ co za dużo, to niezdrowo. Nie będziemy się tu rozpisywać o wszystkim szczegółowo. Więcej interesujących Cię informacji znajdziesz na naszej stronie, w opisie każdego produktu i na naszym blogu. Natomiast tutaj przekażemy to, co jest niezbędne. Taki układ jest najrozsądniejszy.

Yerba Mate - od czego zacząć przygodę?

Właśnie dowiedziałeś się o yerba mate i pewnie czujesz się nieco zdezorientowany. Wszędzie pełno nowych marek, nowych produktów, egzotycznych nazw. Spokojnie, to naturalne. My też kiedyś byliśmy początkujący, ale miłość do mate sprawiła, że teraz wiemy o niej niemal wszystko. Przede wszystkim musisz być przygotowany, że świat, w który właśnie wkraczasz może stać się wkrótce Twoją nową pasją, a nawet nowym stylem życia. Jesteś na to gotów? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie na początek mini-przewodnik, który ułatwi poruszanie się w PoYerbanym uniwersum.

Spis treści:

  1. Co to jest yerba mate?
  2. Podział yerba mate:
  3. Akcesoria do yerba mate:
  4. Jak zaparzyć yerba mate
  5. I co dalej?
Yerba mate w Palo Santo

Co to jest yerba mate?

Na początek zacznijmy od podstawowej informacji: co to jest yerba mate? To istny cud natury! Yerba mate to napar przyrządzany z wysuszonych i rozdrobnionych listków i gałązek rosnącego w Ameryce Południowej ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Yerba mate zawiera sporą dawkę kofeiny, dzięki której zawdzięcza pobudzające właściwości, a co za tym idzie – stanowi w pełni naturalną, zdrową alternatywę kawy. Setki lat temu właściwości rośliny odkryli Indianie Guarani, którzy zamieszkiwali tereny dzisiejszego Paragwaju, Argentyny, Brazylii i Urugwaju. Yerba mate zyskała sławę poza granicami Ameryki Południowej dzięki Jezuitom, którzy przybyli zza oceanu w XVII wieku. Oprócz kofeiny yerba mate zawiera szereg witamin i minerałów, dzięki czemu doskonale odżywia i wzmacnia organizm. Więcej o jej właściwościach przeczytasz w tym artykule. Choć każdy napar yerba mate przyrządza się z tej samej rośliny – ostrokrzewu paragwajskiego – to można wyróżnić kilka jej rodzajów, w zależności od kraju pochodzenia, metody produkcji, zawartości gałązek i pyłu oraz dodatków, z jakimi został połączony susz.

Rodzaje yerba mate

Yerba mate dzielimy na kilka kategorii, które charakteryzują cechy suszu.

W zależności od kraju pochodzenia:

  • Argentyna - w suszu występuje więcej listków i patyczków niż pyłu (przykładowe marki: Rosamonte, Kraus);
  • Brazylia - tu wyróżnia się kilka rodzajów yerba mate:
    • mate green - suszona powietrzem i niepoddawana leżakowaniu, dzięki czemu zachowuje swoją soczystą, zieloną barwę i świeży, łagodny smak (przykład: Verde Mate Green). Więcej na temat yerba mate green przeczytasz tutaj,
    • chimarrão - soczyście zielona yerba mate, zmielona na bardzo drobny pył, przypominający mąkę (przykład: Verde Mate Green Chimarrao),
    • tereré - yerba mate na zimno. Susz preparowany jest w taki sposób, aby smakował doskonale zarówno w ciepłym jak i w zimnym wydaniu (przykład: Rosamonte Tereré;
  • Paragwaj - charakteryzuje się drobno zmielonym suszem, ze sporą ilością gałązek i pyłu. Suszona za pomocą dymu i ognia, intensywna w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi dymnymi akcentami (przykładowe marki: Guarani, El Fuego);
  • Urugwaj - yerba mate odznacza się drobno pociętym ostrokrzewem paragwajskim w dużej obecności pyłu. Ze względu na sytuację ekonomiczną, w Urugwaju zwykle nie produkuje się yerba mate – jest sprowadzana z Brazylii (przykład: Armino Clasica).

W zależności od dodatków:

W zależności od metody produkcji:

  • elaborada, elaborada con palo lub con palo - to określenie na yerbę, która zawiera nie mniej niż 65% listków (i pyłu) i maksymalnie 35% patyczków;
  • elaborada despalada, elaborada sin palo lub despalada - yerba, która zawiera nie mniej niż 90% listków i maksymalnie 10% patyczków;
  • chimarrão - bardzo drobno zmielony susz z dużą ilością pyłu;
  • seleccion especial - specjalnie wyselekcjonowane, najlepsze listki;
  • tostada - prażone listki yerba mate, które przybierają ciemnobrązową barwę, a w smaku napar zyskuje czekoladowe nuty.

Nadal nie wiesz, co wybrać? Sprawdź, które yerba mate są najlepsze według nas:

Akcesoria do yerba mate:

Zanim zabierzesz się za pierwsze parzenie yerba mate, oprócz suszu, powinieneś zaopatrzyć się w specjalne, niezbędne akcesoria. To dzięki nim możliwe staje się odpowiednie raczenie się zielonym napojem. Ułatwiają one np. filtrację suszu lub nadają nowy smak. Można je podzielić na:

  • bombille do yerba mate - są to specjalnie rurki do picia yerba mate, zakończone filtrującym sitkiem. Mają za zadanie odfiltrować susz. Zwykle wykonywane są ze stali nierdzewnej, ale można spotkać także bombille zrobione np. z bambusa lub dla bardziej wymagających – z alpaki. Dobra bombilla to podstawa, warto więc czasem wydać więcej pieniędzy na ten cel. Niektóre bombille wyposażone są w pierścień chłodzący lub są rozkręcane, co ułatwia czyszczenie. Początkującym mateistom polecamy uniwersalną bombillę Mercedes, wyposażoną w filtr łyżeczkowy;
  • matero do yerba mate - specjalnie wyprofilowane naczynko, które ułatwia przygotowanie i picie yerba mate. Można je rozróżnić ze względu na kształt i materiał wykonania:
    • palo santo to naczynko w kształcie pucharu lub kielicha wykonane z drzewa palo santo, doceniane przez zaawansowanych mateistów, gdyż pozwala dłużej zachować właściwości yerby i nadać jej nowego smaku i aromatu;
    • tykwy - wykonane są z owocu tykwy, w całości naturalne, nierzadko artystycznie zdobione;
    • guampy - służą do picia lodowatego tereré i oryginalnie wytwarzane są z bydlęcego rogu;
    • materka / tykwy ceramiczne - to najpopularniejsze naczynka, są łatwe w utrzymaniu czystości, nie wchłaniają naparu i wytrzymują wysokie temperatury. Początkującym mateistom polecamy właśnie ten typ, gdyż doskonale sprawdza się w każdych warunkach i przy każdej metodzie parzenia;
    • matera termiczne - wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu dłużej zachowują temperaturę naparu i nie parzą dłoni z zewnątrz;
  • inne akcesoria - tu wymienić należy dodatkowe akcesoria, dzięki którym rytuał picia yerby staje się łatwiejszy:
    • czyścik to specjalny drucik powleczony materiałem, który służy do czyszczenia bombilli;
    • nabierka - pozwala odmierzać odpowiednią ilość suszu;
    • podkładki korkowe - zabezpieczają powierzchnię przed wpływem ciepła z naczynka;
    • termometr - pozwala precyzyjnie zmierzyć temperaturę wody do parzenia yerba mate;
    • termos, dzięki któremu możliwe staje się picie yerby gdziekolwiek się akurat znajdujesz.

Chcesz wiedzieć więcej na temat akcesoriów do yerba mate i jak o nie dbać? Sprawdź te wpisy na naszym blogu:

Jak zaparzyć yerba mate?

Instrukcja parzenia yerba mate

Parzenie i picie yerba mate stanowi swoisty rytuał i choć z pozoru może wydawać się to skomplikowane – nie ma nic bardziej mylnego! Wystarczą cztery proste kroki, aby przyrządzić pyszny, aromatyczny napar:

Jak zparzyć yerba mate?

Wsyp yerba mate do matero. Na początek zacznij od 2-3 łyżeczek suszu.

Jak zparzyć yerba mate?

Potrząśnij matero i przechyl tak, aby na jednej z jego ścianek utworzył się „kopczyk” z suszu.

Jak zparzyć yerba mate?

Ułóż bombillę na „kopczyku” z suszu.

Jak zparzyć yerba mate?

Wlej wodę do naczynka, celując w miejsce, gdzie jest najmniej suszu. Pamiętaj: woda nie może być zbyt gorąca. Optymalna temperatura to 70-80 °C.

Tutaj znajdziesz szczegółowy przewodnik parzenia yerba mate dla początkujących.

Sposoby parzenia yerba mate

Yerba mate można przyrządzić i pić na wiele sposobów – wszystko zależy od Ciebie, Twoich preferencji i Twojej wyobraźni. Przykładowe sposoby picia yerba mate:

  • tradycyjnie - yerba mate zalewa się wodą o optymalnej temperaturze około 70-80°C. Zalanie wrzątkiem powoduje wypłukanie właściwości suszu;
  • tereré - zamiast gotowanej wody używa się zimnej. Można spróbować także innych cieczy, jak np. zmrożony sok. Ten sposób sprawdza się wyśmienicie w upalne dni. Mate przyrządzone na zimno potrafi utrzymać swój smak dzięki elastyczności listków ostrokrzewu paragwajskiego;
  • cocido - to mate rozpuszczalna lub w formie saszetek herbacianych, które zwykle można zalewać wodą o wyższej temperaturze;
  • roasted / tostada - prażona yerba mate, którą można zaparzyć tak, jak kawę, z dodatkiem mleka lub całkowicie zastępując wodę mlekiem;
  • eksperymentalnie - yerba mate ma tę wspaniałą właściwość, że można z nią eksperymentować, czyli próbować pić na różne sposoby. Do suszu można dodawać kawałki owoców, skórki pomarańczy, zioła, aromaty itp. Zamiast wody zaś proponujemy sok, napój czy nawet piwo. Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia!

I co dalej?

Teraz, kiedy już coś niecoś wiesz, śmiało możesz postawić swoje pierwsze kroki! Na początek radzimy Ci wybrać kilka próbek yerba mate, pakowanych po 50g. Wybierz naprawdę różne, trochę ziołowych, trochę klasycznych, trochę smakowych. Pozwoli Ci to zapoznać się z wieloma markami i rodzajami. Jeśli w czymś zasmakujesz, będziesz mógł zdecydować się na większe opakowanie.

Wiemy, że początki mogą być trudne, więc przygotowaliśmy specjalne zestawy, w których można znaleźć niezbędne akcesoria potrzebne do dobrego startu. Dodatkowo skomponowaliśmy zestawy prezentowe, które nadają się idealnie jako oryginalny prezent. Możesz nim zaskoczyć swoich znajomych. Nie musisz się zastanawiać, co wybrać, my zrobiliśmy to za Ciebie. Teraz Twój ruch, powodzenia!

Autor:
Miłosz (YERBOMISTRZ)

Miłosz to nie tylko znawca tradycji i historii yerba mate, ale też zapalony miłośnik kultury Ameryki Południowej. Jego blogowe wpisy są jak podróż przez czas i przestrzeń – odkrywają wszystkie aspekty picia mate, od indiańskich korzeni po współczesne trendy. Słuchając jego opowieści o yerbie w biurze czujemy się jak uczniowie słuchający swojego mistrza, a każdy jego wpis na blogu jest jak mała lekcja historii z nutką humoru.

Polecane

Verde Mate Green Despalada 0,5kg

Verde Mate Green Despalada 0,5kg

32,99 zł brutto/1szt.(65,98 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5kg

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5kg

33,99 zł brutto/1szt.(67,98 zł / kg brutto)
Guarani Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Guarani Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

24,99 zł brutto/1szt.(49,98 zł / kg brutto)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

25,99 zł brutto/1szt.(51,98 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

33,99 zł brutto/1szt.(67,98 zł / kg brutto)
Guarani Menta Limon (miętowo-cytrynowa) 0,5kg

Guarani Menta Limon (miętowo-cytrynowa) 0,5kg

25,99 zł brutto/1szt.(51,98 zł / kg brutto)
Yaguar Elaborada con Palo 0.5kg

Yaguar Elaborada con Palo 0.5kg

23,90 zł brutto/1szt.(47,80 zł / kg brutto)
El Fuego Energia Guarana 0,5 kg

El Fuego Energia Guarana 0,5 kg

29,99 zł brutto/1szt.(59,98 zł / kg brutto)
pixel