Magia „świętego drewna”. Jak dbać o naczynko z drewna palo santo?
Najwyższa pora zostać mateistą z krwi i kości! Palo santo to propozycja idealna dla wszystkich zagorzałych miłośników yerba mate i zaawansowanych yerbopijców, którym zależy na prawdziwej głębi smaku naparu. Naczynko z wyjątkowego drewna palo santo ma wiele zalet, ale wymaga też specjalnego traktowania. Dziś powiemy Wam kilka słów na temat magicznych matero palo santo – jak o nie dbać, by posłużyły jak najdłużej? Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
- „Święte drzewo” palo santo
- Matero palo santo – dlaczego jest tak wyjątkowe?
- Jak dbać o naczynko palo santo?
- Pora zaparzyć yerbę jak prawdziwy gaucho!
„Święte drzewo” palo santo
Palo santo z języka hiszpańskiego oznacza „święte drzewo”z. W rzeczywistości określenie to nie dotyczy jednego gatunku drzew, ale większej grupy roślin, które spotkać można na terenie Ameryki Środkowej i Południowej. Wśród nich najczęściej wymienia się te o botanicznych, skomplikowanie brzmiących nazwach Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi i Guaiacum officinale. Dzięki aromatycznej żywicy i pięknie pachnącym olejkom eterycznym drzewa palo santo od setek lat znajdują zastosowanie w medycynie ludowej. Niektórzy wykorzystują je jako kadzidła – dym z palonego drewna znajduje zastosowanie w aromaterapii lub jako element medytacji. Ma za zadanie oczyszczać złą energię i działać relaksacyjnie. Setki lat temu kadzidła palo santo wykorzystywali indiańscy szamani podczas mistycznych rytuałów, których celem była ochrona przed złymi duchami i przepowiadanie przyszłości. Palone drewno palo santo ma otulający, delikatnie cytrusowy zapach, jednak aromatyczna żywica, która w nim płynie, to nie jedyna jego zaleta. Drewno drzew palo santo jest bardzo twarde i wytrzymałe. Z tego względu wykorzystywane jest do wyrobu różnych przedmiotów – mebli, naczyń czy elementów biżuterii. Z drewna palo santo wykonuje się także naczynka do yerba mate. Za wyjątkowością palo santo przemawia również fakt, że część drzew określanych tych mianem zagrożona jest wyginięciem, zatem przedmioty wykonane z ich drewna zyskują jeszcze większą wartość.
Matero palo santo – dlaczego jest tak wyjątkowe?
„Święte drzewo” jest ważnym elementem w mateistycznej kulturze. Na matera palo santo do picia yerba mate decydują się zwykle osoby, które dobrze znają już charakterystyczny smak naparu i chcą wydobyć z niego jeszcze większą głębię. Matero palo santo nie tylko pachnie pięknie naturalnym drewnem, z intrygującymi, cytrusowymi nutami, ale także „oddaje” swój smak przyrządzonemu w nim naparowi. Pod wpływem ciepłego naparu drewno uwalnia substancje aromatyczne, które wzbogacają napój, dodając mu niepowtarzalnego aromatu. Picie yerby z takiego naczynka, to zupełnie inne doświadczenie niż picie ze zwykłej, ceramicznej tykwy! Ale to nie wszystko… Żywica palo santo ma „magiczne” właściwości. Działa dezynfekująco i sprawia, że naczynko jest dość dobrze odporne na pleśń. Na dodatek sprawia, że delikatne pęknięcia, które pojawiają się na naczynku wraz z użytkowaniem, mogą naprawiać się same. Warto dodać również, że tego typu naczynka nie są produkowane masowo – są dziełem ludzkich rąk, a więc każde z nich jest jedyne i unikalne. Jak na drewno przystało, palo santo wymaga szczególnej pielęgnacji, odbiegającej od zwykłego mycia naczynek ceramicznych czy aluminiowych. A zatem…
Jak dbać o naczynko palo santo?
Matero palo santo – przed pierwszym użyciem
Przygotowanie naczynka do picia yerba mate, niezależnie od materiału, z jakiego jest wykonane, nazywa się curado. Przed pierwszym użyciem warto potraktować drewniane matero wrzątkiem – pomoże to rozprawić się z ewentualnymi zanieczyszczeniami powstałymi np. podczas transportu. Po przepłukaniu naczynka wodą należy odstawić je do góry dnem do wyschnięcia. Następnie należy wykonać cały proces curado. Jest on dość czasochłonny i wymaga wykonania kilku kroków, jednak zdecydowanie warto to zrobić – odpowiednio przeprowadzone curado wzmocni drewniane ścianki matero, dzięki czemu naczynko dłużej nam posłuży. Jak to zrobić? Wyschnięte po pierwszym przepłukaniu wrzątkiem i wyschnięciu, naczynko należy natłuścić dobrej jakości olejem – najlepiej oliwą lub olejem kokosowym. Wcieramy olej w drewno uważnie i równomiernie, a następnie zostawiamy matero na około 1-2 dni, aby tłuszcz dobrze się wchłonął. Nadmiar oleju może zebrać się na dnie naczynka, dlatego po tym czasie należy jeszcze raz wetrzeć tłuszcz ściereczką w ścianki matero. Cały proces można powtórzyć jeszcze 2 lub 3 razy dla lepszego efektu. Gdy już matero palo santo dobrze wchłonie tłuszcz, należy przepłukać je ciepłą wodą (bez detergentu!) i zostawić do wyschnięcia uważając, by nie przesuszyć drewna – przesuszone będzie pękać, co może utrudnić lub uniemożliwić korzystanie z naczynka. W przypadku matero palo santo wyposażonego w metalowe okucie, można pominąć proces curado, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby go wykonać – działanie to zwiększy nieco trwałość naczynka.
Matero palo santo – jak dbać o nie podczas codziennego użytkowania?
Podstawowa zasada dotycząca czyszczenia i dbania o palo santo, której należy przestrzegać, aby móc przez długi czas cieszyć się swoim matero do yerba mate, zabrania wykorzystywania jakichkolwiek detergentów. Dlaczego? Drewno bardzo dobrze chłonie tego typu substancje. Środki chemiczne mogłyby więc być wyczuwalne podczas spożywania kolejnych naparów. Matero palo santo należy myć więc przy pomocy samej wody. Spokojnie – to wystarczy! Palo santo ma właściwości antybakteryjne. Należy pamiętać także, aby nie zostawiać matero palo santo pełnego mokrych fusów na noc. Może to powodować rozwój pleśni, która z łatwością przeniesie się na drewno lub przestrzeń pomiędzy drewnem a ewentualnym okuciem. W takich sytuacjach oczyszczenie naczynka może być bardzo trudne, a w zaawansowanych przypadkach nawet niemożliwe. Jest to bardzo ważne, bo pleśń jest szkodliwa dla naszego zdrowia! Naczynka z drewna palo santo nie myjemy w zmywarce – drewniane ścianki, choć wytrzymałe, mogą ulec zniszczeniu. Ważne jest także, aby nie przesuszać drewnianego matero, bo może pękać. Warto więc regularnie przyrządzać w nim yerbę tak, by drewno zachowywało wilgoć, a gdy suszymy je po myciu – ustawiamy je do góry dnem i uważamy, by nie stało w pobliżu grzejnika, na słońcu lub w bardzo suchym środowisku.
Pora zaparzyć yerbę jak prawdziwy gaucho!
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypić yerby z prawdziwego matero palo santo, zdecydowanie polecamy zaopatrzyć się we własne drewniane naczynko! Kilka interesujących propozycji znajdziecie w naszym sklepie. Szczególnej uwadze polecamy naczynko Salvador, wyposażone dodatkowo w stylowe, ręcznie wykonane, skórzane zdobienie. Z kolei w matero Pampeano zostało zastosowane ciekawe, nietypowe rozwiązanie. W jego grubych ściankach znajdują się równe wyżłobienia – kanaliki, do których wlewa się wodę, zamiast bezpośrednio na susz. W ten sposób woda stopniowo moczy susz od zewnętrznej strony, a napar nabiera mocy w bardziej zrównoważony sposób. Wiecie już jakie produkty polecamy i jak dbać o matero z palo santo, a zatem do dzieła. Pora zaparzyć pyszną i aromatyczną yerbę w magicznym naczynku!
Źródła informacji:
Wikipedia: Bulnesia sarmientoi, Bursera graveolens, Guaiacum officinale.
Autor:
Klaudia (YERBACIARA)
Klaudia to największa miłośniczka kotów (i nie tylko) jaką znamy, a do tego fanka yerby o każdej porze dnia, dlatego zyskała w naszym biurze ksywkę YERBACIARA (wiecie, od “kociara”, he he). W swojej kolekcji ma więcej paczek z yerba mate i gadżetów do jej picia niż większość ludzi ma par butów. Na blogu najczęściej znajdziecie jej recenzje wszelkich akcesoriów do yerba mate – od bombilli po Yerbomosy.