Matcha - tajemniczy proszek, który zrewolucjonizował świat zielonej herbaty
Japończycy poznali i pokochali ją tysiące lat temu. Teraz staje się coraz bardziej popularna także w innych częściach świata. Choć specjalizujemy się w temacie południowoamerykańskiej yerba mate, dziś przyjrzymy się wyjątkowej odmianie zielonej herbaty. Matcha – co to takiego, czym się wyróżnia i czy może być konkurencją dla yerby? Sprawdźmy to!
Spis treści:
- Matcha – wyjątkowa herbata w proszku
- Najzdrowsza odmiana zielonej herbaty. Matcha – jakie ma właściwości?
- Jaki smak ma matcha?
- Matcha – jak zrobić ją w „domowych” warunkach?
- Yerba mate czy matcha?
Matcha – wyjątkowa herbata w proszku
Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie, zaraz po wodzie. Szacuje się, że istnieje około 1500 odmian herbaty – wszystkie pochodzą od jednej rośliny, o łacińskiej nazwie Camellia sinensis. Różnice w smaku, aromacie, kolorze liści i powstającego z nich naparu oraz właściwości, jakie wykazują wynikają ze sposobu uprawy, obróbki i stopnia utlenienia. Jednym z najpopularniejszych gatunków jest herbata zielona, a wśród jej odmian szczególnie wyróżnia się jedna – matcha.
Magiczny, zielony proszek – matcha. Co to takiego?
Matcha, to wysokiej jakości zielona herbata o odmianie tencha, która po wysuszeniu mielona jest na bardzo drobny proszek. Wyjątkowy jest już proces jej obróbki. Powstaje z młodych, świeżych listków krzewu herbacianego. Około miesiąca przed planowanym zbiorem krzewy osłaniane są przed promieniami słońca za pomocą specjalnych, bambusowych mat. Spowalnia to proces wzrostu i intensyfikuje produkcję aminokwasów, chlorofilu i l-teaniny. Ma to w dalszej perspektywie ogromny wpływ na smak, aromat i właściwości naparu. Zmienia się też barwa liści – stają się jaśniejsze, intensywnie zielone. Po zbiorze i uważnej selekcji, liście herbaty poddaje się działaniu pary wodnej, co hamuje proces utleniania, a następnie liście są suszone i ścierane przy pomocy kamiennych żaren na proszek o bardzo drobnej, jedwabistej strukturze. Sproszkowana matcha wygląda jak jaskrawozielona mąka.
Zielona matcha – ważny element japońskiej kultury
Choć oryginalnie pochodzi z Chin, to szczególne miejsce zajęła w kulturze i tradycji Japonii. Już w I wieku Chińczycy wymyślili metodę obróbki zielonej herbaty, polegającą na prażeniu, a następnie mieleniu liści i formowaniu tak powstałego proszku w kostki. Znacznie ułatwiało to przechowywanie, transport i handel herbatą. Na początku XII wieku buddyjscy mnisi opracowali zasady ceremonii parzenia herbaty, a pod koniec tego samego tysiąclecia sprowadzili sproszkowaną zieloną herbatę wraz z kodeksem jej parzenia do Japonii. Matcha podbiła serca Japończyków. Ceremonia parzenia herbaty, nazywana w języku japońskim cha-no-yu (dosłownie: „gorąca woda na herbatę"), ma w Kraju Kwitnącej Wiśni wymiar społeczny i filozoficzny. Początkowo łączono ją z medytacją, później stała się elementem wystawnych przyjęć organizowanych przez najważniejszych ludzi w społeczeństwie. Wreszcie ceremonia parzenia herbaty została maksymalnie uproszczona. Cechuje się stoicką wręcz prostotą i spokojem, w duchu filozofii zen. Odrzucono wszystkie zbędne elementy w postaci bogatych dekoracji, kosztownych utensyliów i hucznego biesiadowania. Dziś rytuał parzenia herbaty to okazja do spotkania, pogłębienia erudycji i podtrzymania tradycji. Podczas ceremonii bardzo ważne jest trzymanie się ściśle określonych zasad. Istotne jest miejsce, w którym się odbywa, otoczenie budynku i wystrój w jego wnętrzu. Ważne są stroje, gesty, muzyka, tematy rozmów i potrawy, które towarzyszą parzeniu i piciu herbaty. Do parzenia matchy używa się specjalnych narzędzi, wśród których podstawą jest chawan, czyli niewielka czarka, w której przyrządza się herbatę i chasen – bambusowa miotełka, służąca do „roztrzepania” herbaty w naczynku.
Najzdrowsza odmiana zielonej herbaty. Matcha – jakie ma właściwości?
Chociaż matcha jest jedną z odmian zielonej herbaty, to zdecydowanie wyróżnia się na tle innych jej rodzajów. Jest bardzo bogata w wartościowe składniki – badania naukowe dowiodły, że jest ich więcej niż w innych gatunkach herbaty. Matcha zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym przyczyniają się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, spowolnienia procesu starzenia się organizmu i powstawania komórek nowotworowych. Zawarte w matchy katechiny, kwasy fenolowe i inne polifenole wykazują również działanie przeciwzapalne i kardioprotekcyjne, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu glukozy we krwi, rozjaśniają umysł i poprawiają funkcje poznawcze. Sproszkowana zielona herbata zawiera kofeinę, na dodatek jest jej więcej niż w kawie! Matcha wykazuje więc właściwości pobudzające, wspomaga koncentrację i usuwa uczucie zmęczenia. Jej działanie różni się jednak od działania kawy. Oprócz kofeiny matcha zawiera również l-teaninę, która wspiera pracę mózgu, redukuje stres i pomaga się zrelaksować. L-teanina łagodzi zatem działanie kofeiny, sprawia, że efekt pobudzenia jest mniej gwałtowny i bardziej harmonijny. Matcha to także bogate źródło witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i witaminy C, która wspiera pracę układu immunologicznego organizmu. Regularne picie matchy doskonale wpływa na kondycję organizmu i samopoczucie!
Herbata matcha – czy są jakieś przeciwwskazania?
Jak to się mówi, co za dużo, to niezdrowo. Matcha sama w sobie nie jest szkodliwa i nie wywołuje skutków ubocznych, ale zawiera kofeinę, której spożywanie w nadmiernych ilościach może powodować rozdrażnienie, bezsenność czy nadmierne pobudzenie. Napojów z kofeiną nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci i osoby cierpiące na choroby serca. Ostrożne w piciu matchy powinny być także osoby cierpiące na anemię – zielona herbata może zaburzać przyswajanie żelaza.
Jak smakuje matcha?
W ciągu ostatniej dekady matcha podbiła serca miłośników herbaty już nie tylko w Japonii, ale na całym świecie. To prawdziwy, herbaciany fenomen, a na jej popularność składają się liczne właściwości zdrowotne, szerokie możliwości zastosowania i wyjątkowy smak. Matcha przypomina w smaku zwykłą zieloną herbatę, ale jest bardziej intensywna i wyrazista, wielowymiarowa i niejednoznaczna. Pojawiają się nuty ziemiste, roślinne i morskie, czasem wyczuwalny jest lekko orzechowy, słodkawy posmak, a nawet pikantne zakończenie, określane terminem umami. Aby jak najdłużej zachować właściwości i walory matchy, ważne jest odpowiednie jej przechowywanie. Powinno się trzymać ją w ciemnym i chłodnym miejscu (a nawet w lodówce), w szczelnym opakowaniu, które ochroni zielony proszek przed zwietrzeniem i wilgocią. Dobrą opcją jest przechowywanie matchy w puszce.
Pod względem jakości wyróżnia się dwa typy herbaty matcha – ceremonialną i kulinarną. Ceremonialna matcha odznacza się wysoką jakością, a co za tym idzie, jest bardziej wartościowa pod względem właściwości i smaku. Jak sama nazwa wskazuje, wykorzystywana jest podczas ceremonii parzenia herbaty. Matcha kulinarna jest nieco niższej jakości i wykorzystywana jest w kuchni, jako barwnik i składnik potraw wprowadzający wyjątkowe, oryginalne nuty smakowe. Szczególnie w Azji popularne są potrawy z dodatkiem matchy – makarony soba, ciastka i lody. Furorę na całym świecie robi napój matcha latte, czyli matcha z dodatkiem mleka. Sproszkowaną zieloną herbatę dodaje się do wypieków, serników, smoothie, słodyczy i wytrawnych potraw – możliwości są niezliczone!
Matcha – jak zrobić ją w „domowych” warunkach?
Jak wspomnieliśmy na początku wpisu, matcha jest elementem japońskiej tradycji i kultury, przygotowuje się ją i pije według ściśle określonych zasad ceremonii. Wiadomo, że przygotowując ją w domu, nie ubierzemy ceremonialnego kimono i nie będziemy pić herbaty siedząc na tradycyjnym tatami. Jeśli zależy nam na zachowaniu choć odrobiny tradycji, możemy zaopatrzyć się w specjalną czarkę i miotełkę, jednak również bez nich możliwe jest przygotowanie pysznego i wartościowego naparu.
Jak zaparzyć matchę?
- Do naczynka (specjalnej czarki lub zwykłej filiżanki) wsyp jedną płaską łyżeczkę sproszkowanej herbaty.
- Wlej około 150 ml gorącej wody – optymalna temperatura to około 70-80 °C.
- „Ubijaj” herbatę energicznie przez około 30 sekund bambusową miotełką, aż do uzyskania jednolitej, spienionej konsystencji. Jeśli nie posiadasz miotełki, możesz zastąpić ją spieniaczem do mleka lub widelczykiem.
Matcha a yerba. Co wybrać?
Yerba mate i matcha mają ze sobą wiele wspólnego, ale też różnią się pod wieloma względami. Zaczynając od tego, że pochodzą od dwóch zupełnie różnych roślin, które występują w zupełnie innych częściach świata, różni się sposób ich uprawy i obróbki, metoda parzenia, sposób picia, konsystencja, smak i walory aromatyczne. Z drugiej strony, obydwa napary są bardzo smaczne i zdrowe, wykazują wiele pozytywnych właściwości, które częściowo się pokrywają i zawierają kofeinę, co sprawia, że zarówno yerba, jak i matcha mogą stanowić alternatywę dla kawy. Najważniejsze cechy matchy i yerba mate postaraliśmy się zebrać i porównać w poniższej tabeli:
Yerba mate | Matcha | |
---|---|---|
Roślina, od której pochodzi | ostrokrzew paragwajski (łac. Ilex paraguariensis) | herbata chińska (łac. Camellia sinensis) |
Skąd pochodzi | Ameryka Południowa (Paragwaj, Argentyna, Brazylia i Urugwaj) | Chiny / Japonia |
Metoda uprawy i obróbki | liście ostrokrzewu są zbierane, suszone (za pomocą ognia i dymu lub ciepłego powietrza) i mielone na drobniejsze kawałki, w klasycznej wersji do paczki trafiają kawałki listków i gałązek oraz pył | przed zbiorem krzewy herbaty są osłaniane przed promieniami słońca, po zbiorze są poddawane działaniu pary wodnej, suszone, i mielone na bardzo drobny proszek |
Smak i aromat naparu | wyrazisty i intensywny, trawiasty, nieco cierpki, wyczuwalna jest goryczka, ma dymny posmak i aromat (w przypadku yerby suszonej przy pomocy dymu i ognia) | intensywny i wyrazisty, wyczuwalne nuty ziemiste, roślinne i morskie, lekko orzechowy, słodkawy posmak i pikantne zakończenie – umami |
Zawartość kofeiny | około 19-44 mg/g | około 25-175 mg/g |
Zawartość l-teaniny | nie zawiera | zawiera |
Zawartość antyoksydantów | obfita w przeciwutleniacze, wśród których najważniejszy jest kwas chlorogenowy | obfita w przeciwutleniacze, wśród których najważniejszy jest galusan epigallokatechiny (EGCG) |
Zawartość witamin i minerałów | zawiera witaminy A, B (B1, B2 i B6), C i E oraz minerały, m.in: potas, żelazo, magnez, wapń, cynk, fosfor, krzem | zawiera witaminę C i E oraz minerały: sód, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź |
Choć zdecydowanie różnią się formą i wrażeniami smakowymi, to w gruncie rzeczy matcha i yerba mate mają podobne zalety, dlatego wybór pomiędzy jednym a drugim napojem może być trudny. Matcha może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie są przyzwyczajone do wyrazistego charakteru yerby – gorzkiego smaku i mocnego pobudzenia. Polecamy spróbować zarówno jednego, jak i drugiego naparu, aby wyrobić sobie własną opinię – yerbę, a takżę matchę kupicie w naszym sklepie!
Źródła informacji:
- Wikipedia: Matcha, Yerba mate, Japońska ceremonia picia herbaty.
- J. Kochman, K. Jakubczyk, J. Antoniewicz, H. Mruk, K. Janda, Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review, Catechins in Human Health, 2020.
- T. Koláčková, K. Kolofiková, I. Sytařová, L. Snopek, D. Sumczynski, J. Orsavová, Matcha Tea: Analysis of Nutritional Composition, Phenolics and Antioxidant Activity, Plant Foods for Human Nutrition, 2020.
- D. H. Markowicz Bastos, D. Moura de Oliveira, R. Lobato, T. Matsumoto, P. de Oliveira Carvalho, M. Lima Ribeiro, Yerba maté: Pharmacological Properties, Research and Biotechnology, Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology, 2007.
- C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
- A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
- Standard Tables of Food Composition in Japan - 2015 - (Seventh Revised Edition), fao.org, 2022.
- E. Kowalska, Matcha. Kofeina, katechiny i inne składniki popularnego napoju, dietetycy. org, 2022.
Autor:
Marcin (CZŁOWIEK OD WSZYSTKIEGO)
Marcin to najdziwniejszy typ w naszym PoYerbanym teamie. Twierdzi, że nie lubi yerba mate i sami zastanawiamy się, jak do nas trafił, ale ostatnio przyłapaliśmy go jak ukradkiem popijał Verde Mate na magazynie i najwyraźniej mu posmakowało. Czasem pisze o yerbie (jak go zmusimy), ale zdecydowanie czuje się jak ryba w wodzie we wszystkich innych tematach – od herbaty i kawy po ciekawostki związane ze zdrowym stylem życia.